Τελευταία Ενημέρωση 17/07/06


18 Μαΐου 2006 Ανακοίνωση - Π.Α.Ο.Κ. : Τέσσερα γράμματα, μια Ιστορία, Πόλη, Πόντος, Μικρά Ασία

Το ποδόσφαιρο, χάρη στην πλατεία λαϊκή απήχηση που έχει αποκτήσει από γεννήσεώς του, έχει το προνόμιο να αποτελεί και ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά φαινόμενα. Στις τάξεις των απανταχού της γης ποδοσφαιρόφιλους, μπορεί να βρει κανείς ανθρώπους από όλες τις τάξεις, από κάθε δρόμο της ζωής, ανθρώπους με διαφορετικές ιδέες. Στη χώρα μας, υπάρχουν αθλητικοί σύλλογοι, καθώς αυτοί αποτελούν τη μήτρα όλων των αθλημάτων, επαγγελματικών και ερασιτεχνικών, που εκτός από την ξεκάθαρη θέση τους στο αθλητικό γίγνεσθαι της Ελλάδας, κουβαλούν μαζί τους μια Ιστορία συνυφασμένη με την Ιστορία του Ελληνικού λαού, κουβαλούν μαζί τους πληγές, μνήμες και ελπίδες. Ένας από αυτούς είναι και ο ΠΑΟΚ μας, ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών.
Γεννημένος την 20η Απριλίου του 1926 (αριθμός απόφασης πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης 822) στη Θεσσαλονίκη, από Έλληνες εκδιωχθέντες από την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο και τα Μικρασιατικά παράλια, μετά την καταστροφή του 1922, ο ΠΑΟΚ συσπείρωσε αμέσως γύρω του όλον τον προσφυγικό λαό της πόλης, ακόμα και αθλητές που αγωνίζονταν στις άλλες δύο ομάδες, τον Άρη και τον Ηρακλή, και έσπευσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία του. Ο ΠΑΟΚ λοιπόν, είναι αναγκασμένος να συμβολίζει και να θυμίζει σε όλους μας τις σφαγές και τους διωγμούς που υπέστησαν οι Πολίτες, Μικρασιάτες και Πόντιοι συμπατριώτες μας, από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και το 1955, κάτι παραπάνω δηλαδή από μια τριακονταετία, από αυτούς που σήμερα έρχονται να μας «επαναφέρουν στην τάξη» «υπενθυμίζοντάς» μας ότι οι Έλληνες και ο Ελληνικός Απελευθερωτικός Στρατός ήταν οι «σφαγείς» του. αυτόχθονα τουρκικού λαού των Μικρασιατικών παραλίων, ενώ οι γηγενείς και επί σειρά αιώνων κατοικούντες τα παράλια και έχοντες τις πατρογονικές τους εστίες στη Σμύρνη, την Έφεσο, την Αλικαρνασσό και αλλού Έλληνες, ορθώς αντιμετωπίστηκαν σαν «ένοπλοι αντάρτες», με τις γνωστές συνέπειες! Μας τονίζει μάλιστα, ότι η Ιστορία έχει γραφτεί και καλό θα ήταν να μην ανακινούμε τέτοια θέματα, καθώς οι ίδιοι προσπαθούν να ξεχάσουν το παρελθόν και να κοιτάξουν το μέλλον, παρότι ήταν τα «θύματα»
των Ελλήνων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.
Θα συμφωνήσουμε σε ένα με την τελευταία επισήμανση της γείτονος. Η Ιστορία όντως, έχει γραφτεί, η Ιστορία έχει καταγράψει τις θηριωδίες και τις γενοκτονίες που υπέστη ο Ελληνισμός από τους εξ ανατολών «φίλους» του και η Ιστορία απαιτεί από μας, σαν Έλληνες πρωτίστως και ΠΑΟΚτσήδες να μην ξεχνούμε και να απαντούμε κατάλληλα.


Μετά τιμής,
- Κεντρικός Σύνδεσμος «ΒΟΡΕΙΩΝ» Θεσσαλονίκκης «NORTHERNERS»
- Σύνδεσμος Φίλων ΠΑΟΚ Μεγάλης Βρετανίας «« BLACKSHIRTS », μέλος των «ΒΟΡΕΙΩΝ»www.vorioi-uk.com/18_5_06.htm

[Eπιστροφή στα Αρθρα] - [Επιστροφή στην Αρχική σελίδα]