ΒΟΡΕΙΟΙ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Τα 2 συνεχόμενα χρόνια της απουσίας του ΠΑΟΚ από τα ευρωπαϊκά κύπελλα λόγω των γνωστών διοικητικών και οικονομικών προβλημάτων στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ
(ελπίζουμε να μην τριτώσει το κακό φέτος) δυσαρέστησαν σε μεγάλο βαθμό
τον ΛΑΟ του ΠΑΟΚ , τους οπαδούς που έχουν πραγματοποιήσει τις μεγαλύτερες σε όγκο και παλμό εκδρομές και τις χιλιάδες χιλιόμετρα στην πλάτη τους .

Για τον λόγο αυτό και όχι μόνο , εμείς οι ΒΟΡΕΙΟΙ θέλοντας να κρατήσουμε ψηλά τη σημαία του ΠΑΟΚ στον τομέα εκδρομές εξωτερικού , διοργανώσαμε το Νοέμβριο του 2006 με αφορμή την συμπλήρωση 80 χρόνων ένδοξης ιστορίας του συλλόγου μας την επετειακη εκδρομή στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ όπου συναντήσαμε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο , επισκεφτήκαμε την Αγια Σοφιά , το Φανάρι , το Βόσπορο και φυσικά τα γραφεία και τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΠΕΡΑΝ CLUB εκεί όπου ξεπρόβαλλε το 1926 η ανατολή της ιστορίας του Δικέφαλου του Βορρά .

Έτσι το 2007 δεν θα μπορούσε να κλείσει χωρίς να προσθέσουμε μια ακόμα κουκίδα στον εκδρομικό χάρτη των ΒΟΡΕΙΩΝ . Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των Δ.Σ. των ΒΟΡΕΙΩΝ που πραγματοποιήθηκε στον Περδίκκα Εορδαίας στις 18 Νοεμβρίου ως προορισμός επιλέχθηκε το Βελιγράδι . Αιτία η επισημοποίηση της χρόνιας φιλίας ανάμεσα στους οπαδούς του ΠΑΟΚ και της ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ . Ίδια χρώματα , ίδια θρησκεία (ορθοδοξία ) , ίδια αγάπη , τρέλα και πάθος για τις ομάδες μας . Χωρίς πολύ δημοσιότητα και λεζάντες η εκδρομή οργανώθηκε και στήθηκε σωστά με κάθε λεπτομέρεια . Για όσους γνωρίζουν τι εστί εκδρομή με τους ΒΟΡΕΙΟΥΣ στην Ευρώπη ,
σίγουρα κατάλαβαν ...
Ως ημερομηνία αναχώρησης ορίστηκε η Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου , κάποια απογευματινή ώρα . Το Σέρβικο λεωφορείο πιστό στο ραντεβού του στο ΠΑΛΑΤΑΚΙ , μας μετέφερε άνετα κι ευχάριστα στην πρωτεύουσα της Σερβίας . Παρά τα όσα είχαμε ακούσει για την ταλαιπωρία της εθνικής ομάδας Σκοποβολής λίγες μέρες πριν την δική μας διέλευση στα σύνορα της Π.Γ.Δ.Μ. , περάσαμε πολύ γρήγορα ακόμα κι όταν τους είπαμε ότι είμαστε φίλαθλοι του ΠΑΟΚ και ενώ αρκετοί φορούσαμε μπλούζες που διατυμπάνιζαν την ελληνικότητα της
Μακεδονίας . Φαίνεται πως ο φιλικός αγώνας του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2003 στο KAVADARCI έπιασε τόπο όπως μας είπε ένας Σκοπιανός τελώνης . Μας έκανε εντύπωση το γεγονός αυτό και γι αυτό το αναφέρουμε , καθώς άλλα περιμέναμε να αντιμετωπίσουμε .


Η άφιξη στο ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ και η υποδοχή από τους φίλους της PARTIZAN ήταν πραγματικά μια έκπληξη . Ακολούθησε περιήγηση της πόλης όπου οι GROBARI που μας συνόδευαν σε κάθε μας βήμα έδειχναν πως είναι οι πραγματικοί κυρίαρχοι της όμορφης αυτής πόλης . Όσο για τους φίλους του Ερυθρού Αστέρα που είχαν και κάποια άτυχα συμβάντα πριν ένα μήνα στην Θες/νίκη , δεν τους είδαμε πουθενά . Λες και τους κατάπιε ο Σάββας κι ο Δούναβης τα δυο μεγάλα ποτάμια που διασχίζουν την πόλη .
Το βράδυ στήθηκε μια μίνι γιορτή από τους GROBARI όπου τα συνθήματα και το αλκοόλ έρεαν άφθονα . Εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας δόθηκε πλακέτα στον επικεφαλή του CLUB ALCATRAZ .

Ήταν μια έκπληξη για τους φίλους μας Παρτιζάνους και όπως μας είπαν αυτό συνέβη για πρώτη φορά . Η βραδιά έκλεισε με εντυπωσιακό τρόπο καθώς όσο περνούσε η ώρα ο χώρος κατακλύστηκε από τους GROBARI που ήθελαν κι αυτοί να συμμετέχουν στην γιορτή . Πολλοί μας διηγούνταν τις εμπειρίες τους από τον πόλεμο κατά τον διαμελισμό της άλλοτε ενιαίας Γιουγκοσλαβίας , τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο αργότερα αλλά και την σύγχρονη αντιπαράθεση τους με αυτούς της CRVENA ZVEZDA . Ήταν πραγματικοί πολεμιστές του Βελιγραδίου όπως γράψαμε και στην πλακέτα που τους πρόσφερε ο Φώτης στον Τζόνυ των ALCATRAZ .

Το πρωί της Τετάρτης ξυπνήσαμε αρκετά νωρίς αφού έπρεπε να ταξιδέψουμε περίπου 200 χλμ νότια του ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ για να παρακολουθήσουμε την PARTIZAN στον εκτός έδρας αγώνα πρωταθλήματος με την NAPREDAK KRUSEVAC . Ήταν σαν να πηγαίναμε εκτός έδρας με τον ΠΑΟΚ . Πομπή αυτοκίνητων , πούλμαν , κόρνες κλπ .
Ο αγώνας άρχιζε στις 13:00 καθώς ελάχιστα γήπεδα στην Σερβία μετά τον πόλεμο διαθέτουν προβολείς . Πριν τον αγώνα έγινε ανταλλαγή πανό των ομάδων μας ανάμεσα στον Φώτη των NORTHERNERS και τον ΒΟΒΑΝ των JUZNI FRONT . Μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι πολλές φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα οι οπαδοί και των δύο ομάδων(αλλά κυρίως της PARTIZAN) φώναξαν το σύνθημα : "TO KOΣΣΟΒΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕΡΒΙΚΟ" .Εμείς θα συμφωνήσουμε μαζί τους όπως και με το γεγονός ότι στο κρατίδιο των ΣΚΟΠΙΩΝ ή Π.Γ.Δ.Μ. ή F.Y.R.O.M. ή VARDARSKA κατοικούν Αλβανοί , Βούλγαροι , Τούρκοι , Ρομ , Σέρβοι , Βόσνιοι και ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ.
Μετά την λήξη του νικηφόρου (0-2) για την PARTIZAN αγώνα που την κράτησε στην κορυφή του σερβικού πρωταθλήματος ακολούθησε δεξίωση προς τιμή μας σε κοσμική ταβέρνα του KRUSEVAC από τους GROBARI όπου παραβρέθηκαν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη των ALCATRAZ , HEADHUNTERS , JUZNI-FRONT και GROBARI-KRUCEVAC . Έγιναν χρήσιμες κι εποικοδομητικές συζητήσεις για την πορεία και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων του οπαδικού κινήματος στην Ευρώπη . Μας εξήγησαν με λύπη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για την μετακίνηση εκτός Σερβίας όπου απαιτείται βίζα .

Μετά τις ανταλλαγές απόψεων για όλα όσα αφορούν τον σύγχρονο οπαδό και ύστερα από ένα λουκούλλειο γεύμα πήραμε τον δρόμο της επιστροφής με άριστες εντυπώσεις και την υπόσχεση όλων να πραγματοποιήσουμε ξανά το ταξίδι μας . Η επιστροφή μας ήταν και πάλι χωρίς προβλήματα σε όλα τα σύνορα και η άφιξη μας το πρωί της Πέμπτης στην πρωτεύουσα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΑΣ μας άφησε με πολλές ευχάριστες μνήμες κι εμπειρίες που δεν θα σβήσουν ποτέ από το μυαλό μας .

Για την πραγματοποίηση της εκδρομής ευχαριστούμε :

- Τους ελληνικούς μεθοριακούς σταθμούς Δοϊράνης κατά την μετάβαση και Ευζώνων στην επιστροφή για τον μηδενικό χρόνο καθυστέρησης .

- Τις αστυνομικές - τελωνιακές αρχές της Π.Γ.Δ.Μ. για την ταχύτατη διέλευση μας και το ζεστό τσάι που μας πρόσφεραν στην επιστροφή .

- Το σερβικό τουριστικό πρακτορείο «METRO”

- Όλους τους GROBARI που ήταν δίπλα μας κάθε στιγμή και ειδικά τους JUZNI-FRONT , ALCATRAZ .

- Όλους αυτούς που τόσα χρόνια έκαναν το EXPRESS των ΒΟΡΕΙΩΝ να γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία με τα εκδρομικά επιτεύγματα του σε όλα τα μήκη και πλάτη του ευρωπαϊκού ορίζοντα .

«ΒΟΡΕΙΟΙ»

* more PARTIZAN , more GROBARI ( To be continued...FOR EVER )

 

 

*Περί βράβευσης του MOMCILO VUKOTIC σε προσεχή ανανέωση του site μας .

 

 

 


[Eπιστροφή στα Αρθρα] - [Επιστροφή στην Αρχική σελίδα]